3 nejčastější chyby, které děláte při péči o zahradní bazén

Zklamání dětí a naštvání dospělých budou veliké, když v polovině léta všichni přítomní zjistí, že voda se v zahradním bazénu zkazila natolik, že se v něm už nedá koupat. Jak téhle patálii předcházet? Stačí nedělat následující zcela zbytečné chyby.

Špatná filtrace

Pořízení bazénu s sebou nese další dodatečné náklady v podobě filtrace a bazénové chemie. Jak vybrat bazénovou filtraci vám samozřejmě poradí v každé lepší prodejně anebo online na e-shopu. Pokud na rady zkušenějších nedáte a vyberete filtraci pouze na základě její ceny, můžete být zklamaní jejím nedostatečným výkonem.

Obecně levnější jsou samozřejmě kartušové filtrace, které pořídíte již od několika stokorun. Tyto filtrační jednotky jsou ovšem vhodné pouze pro zahradní bazény s objemem do 8 m3. Pokud vlastníte větší bazén, bude potřeba do příslušenství zainvestovat a poohlédnout se po nabídce pískových filtrací. Ty vyčistí vodu rychleji a jsou tak vhodné i pro větší bazény. Navíc k nim můžete připojit i další příslušenství třeba v podobě bazénového vysavače nebo ohřevu.

Filtraci nečistíte

Jak kartušovou, tak pískovou filtraci je potřeba průběžně udržovat. To proto, aby filtry do bazénů pracovaly tak, jak mají. Pamatujte, že kartuše je potřeba pravidelně čistit, protože se v nich udržují mechanické nečistoty. Proplachovat je potřeba i pískovou filtraci a to zhruba jednou týdně.

Celková výměna kartušové filtrace je nutná cca 4 až 6krát za sezónu, což může provoz a údržbu bazénu poměrně citelně prodražit. Písková filtrace vám bude při běžné údržbě sloužit klidně 2 i 3 roky. Poté je potřeba písek v ní vyměnit za nový.

Nečistíte dno bazénu

Ani sebevýkonnější filtrace nedokáže vyčistit bazén, pokud z něj mechanicky neodstraňujete větší překážky v podobě napadaných listů, hmyzu nebo stébel trávy. Pokud to teploty dovolí, je dobré si do bazénu vlézt a několikrát ho obejít po obvodu. Vznikne tak vodní vír, který nečistoty smete doprostřed, a vy je tak snadnější odstraníte.

Pokud nečistoty ze dna nezvládnete odstranit, bude potřeba pořídit speciální vysavač pro zahradní bazény, který můžete na pískovou filtraci jednoduše připojit. U menších bazénů stačí pořídit levnější ruční vysavač, majitelé větších bazénů by raději měli zvolit poloautomatický nebo automatický bazénový vysavač.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.