Naučit psa aport můžete s trochu cviku i sami

Dobře vychovaný pes je snem každého majitele. Ne každému se ale podaří psa vycvičit tak, aby s ním byl spokojen. Jak naučit psa základním povelům? A jak naučit psa aport? Začněte již u štěněte. Jedině tak budete mít šanci, že ze psa vychováte parťáka, kterého vám budou všichni závidět.

Podmínky pro učení

Pro začátek si najděte klidné místo, kde můžete trénovat bez rušivých vlivů. Nechte psa sednout nebo si lehnout a pak mu ukažte míček nebo hračku, kterou budete používat. Hoďte předmět na krátkou vzdálenost a dejte povel „aport“ nebo jakékoli slovo, které jste pro toto chování zvolili. Jakmile pes přinese předmět zpět k vám, nadšeně ho pochvalte a dejte mu pamlsek.

Na aportování nalaďte psa i sebe

Při učení psa aportování je třeba mít na paměti několik věcí. Za prvé, buďte trpěliví a důslední při výcviku. Za druhé, používejte pozitivní posilování, například pamlsky nebo pochvaly, abyste psa povzbudili. A nakonec se ujistěte, že lekce jsou krátké a zábavné jak pro vás, tak pro vašeho psa.

Jak na aportování v několika krocích?

Nejprve je nutné psa dostat ze psí boudy. Ideální čas pro trénování aportu je ráno anebo odpoledne, kdy si pes dopřál krátký odpočinek. Jen dobře naladěný a odpočatý pes bude dobře spolupracovat. Začněte tím, že psa naučíte základní povely: sedni, zůstaň, ke mně a k zemi. Ty vám pomohou přimět psa, aby pochopil, co po něm chcete. Vyberte hračku, se kterou si váš pes rád hraje. Ta ho bude během výcviku motivovat. Začněte tím, že svému psovi hračku ukážete a pak ji hodíte na krátkou vzdálenost. Jakmile se pes začne za hračkou honit, dejte povel „aport“ Pokud vám hračku přinese zpět, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Tento postup několikrát opakujte, dokud váš pes nebude hračku aportovat na povel. Jakmile bude pes unavený, dopřejte mu občerstvení, případně krátkou přestávku. Klidně ho nechte v psí boudě chvíli relaxovat. Právě kvalitní zázemí a dostatek odpočinku je základním předpokladem pro to, aby byl váš pes spokojený a cítil se s vámi dobře. Dopřejte mu tedy vlastní koutek skrytý před světem. Nezáleží na tom, zda využijete výhodné nabídky na koupi psí boudy s dopravou zdarma anebo mu vlastnoručně postavíte boudu na míru.

Buďte trpěliví

Pouze s trpělivostí, stálostí a správnou motivací dosáhnete úspěchu při učení psa aportovat. Nevzdávejte se, pokud se zpočátku zdá, že pes nechápe, co se od něj očekává. S trochou cviku to rychle pochopí. A pak si můžete aportování užívat oba společně. Když pes hračku přinese zpět, pochvalte ho nebo mu dejte pamlsek. Pokud vám pes hračku nepřinese, nezlobte se na něj. Prostě to zkuste později znovu. S časem a trpělivostí budete schopni naučit svého psa aportovat jako profesionál.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.